Сомелијер: Смедервка као српски бренд на тржишту – Огроман потенцијал за раст

Смедеревка је једна од најпознатијих и најважнијих аутохтоних сорти винове лозе у Србији. Иако често потцењена или погрешно схваћена као сорта која производи лагана вина, Смедеревка има значајну историјску и културну вредност и потенцијал који још увек није потпуно искоришћен. Као сорта која је специфична за српске винограде, Смедеревка је један од темеља винске традиције ове земље, а многи стручњаци верују да уз одговарајућу пажњу и улагања може достићи виши ниво квалитета и препознатљивости, и то не само на домаћем тржишту, већ и широм света.

Смедеревка, као аутохтона српска сорта грожђа, има велики потенцијал да постане препознатљив бренд не само у Србији, већ и на међународној винској сцени. Иако је тренутно најпознатија у форми јефтинијих, лакших вина која се често користе за шприцере, Смедеревка нуди много више. Њена способност да се прилагоди различитим климатским условима, као и њен карактеристичан освежавајући профил са израженим киселинама и цитрусним аромама, чине је идеалном за иновације у винској индустрији.

Смедеревка се све више препознаје као основна сорта за производњу квалитетних вина, а њено учешће у купажама, као што је случај са Неоплантом, показује њен потенцијал да постане бренд са снажним идентитетом. Да би постала препознатљив бренд, потребно је улагање у квалитет, маркетиншке стратегије и едукацију потрошача, али Смедеревка сигурно има што да понуди љубитељима вина широм света.

Карактеристике Смедеревке

Смедеревка је сорта која је специфична по својим карактеристикама и понашању у виноградима. Према речима сомелијера Жељка Бохинца, „Смедеревка је најзначајнија сорта тога краја, иначе аутохтона српска сорта.“ Иако не спада у ред сорти које доносе највише шећера, Смедеревка се одликује већим садржајем киселина и пуно сока. Ове особине је чине врло издашном и погодном за виноградарство. Бохинац даље наглашава да „сорта накупља мање шећера, више киселина, доста сока у себи садржи, много издашна у виноградима.“ То значи да је Смедеревка врло плодна и да даје добар урод, који је од велике користи за винаре. Међутим, сама сорта даје вина која су, иако издашна, лагана, са мањим процентом алкохола и освежавајућим карактеристикама.

Вина добијена од Смедеревке често се описују као лагана, са финим цитрусним аромама, што им даје свежину која је чини идеалним избором за топле летње дане или као освежење уз лагане оброке. Ова вина нису тешка и концентрисана, већ су више усмерена на освежавајући карактер. То их чини популарним међу потрошачима који преферирају лакша, освежавајућа вина, често за конзумацију у шприцерима.

Међутим, упркос њеној популарности, постоји потенцијал да Смедеревка постане озбиљнија и софистициранија сорта која може да се позиционира као симбол квалитетних вина Србије.

Смедеревка у Србији и Македонији

Занимљив је увид у то како Смедеревка изгледа у различитим климатским условима, посебно када упоредимо Смедеревку у Србији са њеним рођаком у Македонији. Македонија, са својим медитеранским утицајем и изузетно сунчаним данима, нуди другачије услове за гајење ове сорте. У Македонији, Смедеревка производи вина са више алкохола и израженијом ароматиком. Бохинац наглашава да су македонске Смедеревке „ароматичније, јаче, концентрованије,“ што се може повезати са климатским условима који фаворизују веће накупљање шећера и већу концентрацију укуса. С друге стране, у Србији, где су климатски услови блажи и где је више кише, Смедеревка стиче свој карактер са нижим садржајем алкохола, али са пуно киселина и свежине.

Овај контраст између две регије указује на могућност прилагођавања и разних стилова вина који могу настати од исте сорте, што је чини још интересантнијом за винаре и потрошаче који траже разноврсност у вину.

Смедеревка као основа за купаже и нова вина

Један од највећих потенцијала Смедеревке лежи у њеној примени у купажама. Иако је ова сорта често коришћена као основа за јефтинија вина или као главни састојак за шприцере, она такође има простор да се развије и у софистициранијим винима. Смедеревка се често комбинује са другим сортама, као што је шардоне, и тако ствара вина са хармоничнијим карактеристикама. Међутим, можда најзанимљивија и најновија примена Смедеревке је њена улога у настанку сорте Неопланта.

„Смедеревка је чак и родитељ познатој Неопланти,“ каже Бохинац. “Ова сорта, настала укрштањем Смедеревке и Траминца, произведена је у Институту  у Сремским Карловцима, а њена вина носе специфичну ароматику Траминца уз лаганост коју Смедеревка пружа. Ова купажа даје вина која су освежавајућа, са лепим киселинама и пријатним аромама”.

Неопланта је одличан пример како Смедеревка може бити искоришћена за стварање нових и занимљивих вина која могу привући љубитеље вина широм света.

Смедеревка на тржишту – потенцијал за раст

Упркос томе што је Смедеревка позната и омиљена међу потрошачима, њен прави потенцијал још увек није до краја искоришћен. У Србији, Смедеревка је најпознатија у облику литарских вина која се често користе за шприцере. Бохинац примећује да „Смедеревка је препозната као шприцер вино“ и да „у Србији само неколико винарија производи Смедеревку“. Овај сегмент тржишта свакако чини вино доступним широј потрошачкој бази, али то није крај приче.

Смедеревка, са својим свежим карактеристикама и потенцијалом за купаже, може да нађе своје место и међу озбиљнијим љубитељима вина. Према Бохинцу, ова сорта такође може да буде основа за производњу квалитетнијих вина, уз мање приносе по чокоту, већу концентрацију сока и бољу контролу квалитета.

Смедеревка – сортна идентификација и глобална шанса

Смедеревка је сорта која носи богатство традиције и потенцијал да постане препознатљива на глобалном тржишту. Иако је тренутно најпознатија по лаким винима и шприцерима, њени плодови могу да пруже много више. Комбиновањем Смедеревке са другим сортама или њеном применом у производњи нових вина, попут Неопланте, може се створити иновативан и препознатљив производ.

За винарије које желе да подигну препознатљивост ове сорте, кључно је улагање у квалитет, едукацију тржишта и производњу вина која ће показати све оно што Смедеревка може да понуди. Ако винари у Србији препознају њен потенцијал и ако потрошачи увиђају њене јединствене карактеристике, Смедеревка би могла постати један од заштитних знакова српског винарства на светској винској сцени.

*Тескт је објављн у оквиру пројекта „Смедеревска винска регија – брендирање бренда“ који је суфинансиран од стране Министарства информисања и телекомуникација.